Schitterende ruïnes – Jess Walter

i2cf25p0

Volgens Lily

Op de cover van het boek staat een mooie foto: het dorp Manarola, één van de vijf parels van de Cinque Terre in Italië. Het verhaal speelt zich echter af in het ingeslapen vissersdorpje Porto Vergogna (dat vlak naast de Cinque Terre zou moeten liggen). Maar ook in Hollywood. Richard Burton en Elizabeth Taylor zijn karakters die voorkomen in het boek.
Jess Walter deed er (met tussenpozen) 15 jaar over om dit boek te schrijven. De titel Schitterende ruïnes duidt op een interview dat Dick Cavett ooit had met Richard Burton, hij beschreef de acteur uit Wales toen als een ‘schitterende ruïne’. De thema van het boek is ontleend aan een zinsnede uit het boek ‘De kunst van de roman’ van Milan Kundera: ‘Niets lijkt zo voor de hand liggend, zo tastbaar en concreet als het moment waarin we leven. En toch ontglipt het ons volkomen. Alle treurigheid van het bestaan ligt in dit gegeven besloten’.

Fragment

Zijn ouders hadden hem ’s zomers weleens meegenomen naar het strand van Chiavari. Op een keer had hij, terwijl hij wat in het zand speelde, een beeldschone vrouw op het badhanddoek in de zon zien liggen. Haar huid glom. Pasquale kon zijn blik niet van haar afhouden. Toen ze uiteindelijk haar handdoek oprolde en vertrok, zwaaide ze even naar hem, maar de kleine Pasquale was als verlamd, niet in staat terug te zwaaien. Maar hij zag wel dat er iets uit haar tas viel. Hij stoof erop af en viste het uit het zand. Het was een ring, met rode steentjes. Pasquale liet de ring even in zijn handpalm liggen terwijl de vrouw wegliep. Toen keek hij op en zag dat zijn moeder naar hem keek, benieuwd wat hij zou doen. ‘Signora!’ riep hij, en hij rende achter de vrouw aan over het strand. De vrouw bleef staan, nam de ring aan, bedankte hem, gaf hem een klopje op zijn hoofd en overhandigde hem een muntje van vijftig lire. Toen hij terugkwam zei Pasquales moeder: ‘Ik hoop dat je hetzelfde zou hebben gedaan als ik niet had gekeken.’ Pasquale begreep niet goed wat ze bedoelde. ‘Soms,’zei ze, ‘is er verschil tussen wat we willen doen en wat we moeten doen.’ Ze legde een hand op zijn schouder. ‘Pasqo, hoe kleiner de kloof tussen wat je het liefste wilt en wat je eigenlijk zou moeten doen, hoe gelukkiger je zult zijn.’

IMG_6341__1__da2.jpg

Manarola – Cinque Terre – Italy

Titel: Schitterende ruïnes
Schrijver: Jess Walter
Uitgever: Marmer
isbn: 9789460681585

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s