De vier maaltijden – Meir Shalev

th0olwbyg5_371

Volgens Lily

Het leuke van een leesclub is dat je boeken leest die je nooit zelf uitgekozen zou hebben. Zo kende ik de schrijver Meir Shalev helemaal niet, terwijl hij wordt gerekend tot de grootste schrijvers uit de moderne Israëlische literatuur. Maar wat een verrassend mooi boek is dit! Stop op pagina 1 al met te bedenken of alles wat beschreven wordt wel kan, maar laat je meevoeren op de fantasie van Shalev. Zedje groeit op met één moeder en drie vaders. Een boek vol over liefde en met mooie uitspraken:

  • ‘Dat is nou wat ik je zojuist heb gezegd, Zejde. Er zijn geen grote aanleidingen nodig om een vrouw lief te hebben, en de grootte van de liefde hangt nooit af van de grootte van de aanleiding. Soms is één woord dat ze zegt al genoeg. Soms alleen maar de lijn van de heup, als de stengel van een klaproos.’
  • ‘Wat zal ik je zeggen, Zejde, misschien zul je het ooit begrijpen en misschien ook nooit, maar één ding moet je weten over dat heimwee, zelfs als je het nooit zult begrijpen, en dat is dat heimwee geen reden nodig heeft.’
  • Ook leugenaars weten best dat waarheid en verzinsel niet elkaars tegenpolen zijn. Het zijn goede buren, die elkaar vragen hoe het met het leven staat en elkaar dingen lenen als de ander ze nodig heeft.
Fragment

‘Met Poerim, haar eerste Poerim in het dorp, zei ze tegen me: “Kom, Nomile, ik ga een bijzonder pak voor je maken.” Ik dacht al dat ik op zijn minst de koningin van Engeland zou worden, maar uiteindelijk naaide ze een gewoon jurkje voor me, kamde mijn haar zoals ik het nog nooit had gehad en stopte me een lappenpop in de hand. Ik vroeg haar als wat ik nu verkleed was, en zij zei: “Je bent verkleed als een ander meisje”. Dat was ook wat ik in de klas zei. Iedereen was verkleed zoals het hoorde, als koning of beroemdheid, en toen ze mij vroegen wat ik was, zei ik precies wat zij me had gezegd, dat ik verkleed was als een ander meisje. En dat met een zekere trots, zonder schaamte en met alle liefde waarmee ik besloten had van haar te houden. Want dat is de belangrijkste regel in de liefde, dat liefde een kwestie van besluiten is. Dat heb ik je al eens gezegd en ik zeg het je nog een keer. Je moet gewoon beslissen: nu is het liefde . Precies zoals ik het zeg. Nu is het liefde. Alles wat ik hoor en ruik en zie en denk, dat is liefde.’

Titel: De vier maaltijden
Schrijver: Meir Shalev
Uitgever: Anthos
isbn: 9789041414731
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s