De verboden rivier – Chigozie Obioma

thb8lf8fmh_6d5

Volgens Lily

De verboden rivier is het debuut van Obioma die in de VS woont maar in Nigeria is opgegroeid. En dat merk je in dit boek, dat gaat over een hedendaags gezien in Nigeria dat klap na klap krijgt te verwerken. Een tragisch verhaal over vier broers die in hetzelfde gezin opgroeien maar stuk voor stuk te maken krijgen met de harde realiteit. Ik vond het een mooi boek. Soms moet je je even goed kunnen inleven dat het dagelijks leven in Nigeria anders is dan in Nederland, maar het verdriet over het uiteenvallen van het gezin in natuurlijk universeel. Deze Nederlandse uitgave is een speciale publicatie van Oxfam Novib in de serie wereldliteratuur, die hiermee talentvolle schrijvers uit Afrika, Azië het Midden-Oosten en Latijns-Amerika op de kaart wil zetten. Het boek werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2015.

Fragment

We werden vissers toen Ikenna de week daarop uit school thuiskwam met een geweldig nieuw idee. Het was eind januari, want ik weet nog dat Boja’s veertiende verjaardag op 18 januari 1996 dat weekend was gevierd met de zelfgemaakte taart en de frisdrank die ons avondeten verving. Zijn verjaardag was altijd het begin van de ‘even-oud-maand’, de korte periode dat hij dezelfde leeftijd had als Ikenna, die op 10 februari een jaar voor hem was geboren. Ikenna’s klasgenoot Solomon had hem verteld over de geneugten van het vissen. Ikenna vertelde dat het volgens Solomon een spannend avontuur was, en ook nog de moeite waard omdat hij sommige vissen kon verkopen en zo wat kon verdienen. Ikenna was er des te nieuwsgieriger naar omdat het de mogelijkheid bood de vis Yoyodon te laten herleven. Het aquarium, dat vroeger naast de televisie stond, had onderdak geboden aan een buitengewoon mooie Symphysodon die in zijn eentje een hele kolonie van kleuren was – bruin, paars, donkerrood en zelfs lichtgroen. Vader noemde de vis Yoyodon nadat Obeme op de proppen kwam met een woord dat zo klonk toen hij de soortnaam ‘Symphysodon’ probeerde uit te spreken. Vader deed het aquarium weg nadat Ikenna en Boja, in een barmhartige poging de vis van zijn ‘vieze water’ te verlossen, die eruit hadden gehaald en hadden vervangen door schoon drinkwater.

Titel: De verboden rivier
Schrijver: Chigozie Obioma
Uitgever: De Geus
isbn: 9789044534771

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s