Aznavour – Matthijs van Nieuwkerk

thCJQ9RVDC_eda

Volgens Lily

Aan het begin van een lang weekend alleen in ons familiehuis in Zeeland kwam ik erachter dat ik mijn boek dat uit moest voor de boekenclub vergeten was… En wat doe je dan? Op de fiets het dorp in op zoek naar een boekhandel of in dit geval een winkel dat boeken verkoopt, want groot is het dorp niet. Zo liep ik bij de plaatselijke tabakswinkel annex speelgoedzaak die ook wat boeken verkoopt tegen Aznavour van Matthijs van Nieuwkerk aan. Een verzameling van zijn columns over maar één man: Charles Aznavour. Ik had al eerder van het boek gehoord en vond de adoratie van Van Nieuwkerk voor deze Armeens/Franse zanger ook wel aandoenlijk, dus ik was nieuwsgierig en kocht het. Hoogstaand is het niet, maar wel vermakelijk. En ik heb toch later op YouTube alle nummers die het boek worden beschreven beluisterd en bekeken. En eerlijk is eerlijk, ik had al een groot zwak voor She, één van de mooiste liefdesliedjes die er is, maar vanaf nu staat Emmenez-moi in mijn Top 10!

Fragment 

Het nieuwe jaar betekent ook de nieuwe Azna kiezen. Het leukste, maar moeilijkste klusje van het jaar.

Wat is de Azna? Ik zal dat uitleggen.

Ik leef mijn leven als een strak format en na de Azna begint de dag pas echt.

Elke ochtend word ik om zes uur wakker. De volgorde der handelingen is dan de volgende: ik sluip direct naar beneden om de poes binnen de laten die ’s nachts leeft en overdag slaapt, ik raap nrc.next van de mat, ik zet thee, lees de krant en maak tot slot de puzzels uit de next. Ik heb hierbij een stopwatch op tafel liggen en mijn record is acht minuten en twaalf seconden.

[…]

Als dat gepiept is, is het halfacht. Ik kijk even naar het NOS Journaal op tv. Daarna zet ik de douche aan. En dan komt de Azna.

Gedurende een heel jaar zet ik elke ochtend tijdens het douchen hetzelfde nummer op van Charles Aznavour, de beste zanger die ooit geleefd heeft. De Azna!

matthijs_van_nieuwkerk_9ed

Matthijs van Nieuwkerk

Titel: Aznavour
Schrijver: Matthijs van Nieuwkerk
Uitgever: Carrera
isbn: 9789048829248
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s