Dagboek uit de rivier – Frederik Baas

dagboek_uit_de_rivier_b34

Volgens Lily

Dagboek uit de rivier is een boek geschreven door Frederik Baas, pseudoniem van Jan van Mersbergen. Waarom schrijven schrijvers onder een pseudoniem als in iedere publicatie dit pseudoniem toch beschreven wordt, zelfs op de achterflap? Maar dat is een ander verhaal. Van Mersbergen is o.a. bekend van het boek Een echte Vermeer over kunstvervalser Van Meegeren, dat onlangs werd verfilmd. Dagboek uit de rivier is een lekker boek. Een literaire thriller die goed in elkaar zit. Een uitgever gaat samen met zijn nieuwe vriendin en haar zoontje een weekje op vakantie in de Ardennen in het plaatsje waar ook een schrijver uit zijn stal een huis heeft. In het plaatje wordt al een tijd een meisje vermist. Vooruitblikjes, flashbacks, tegenwoordige tijd, alles wordt verweven tot een spannend verhaal dat goed in elkaar zit. En zoals het hoort bij een thriller: een mooie apotheose!

Fragment

Rens had de papiertjes een voor een voorgelezen en nu lagen ze netjes naast elkaar in het korte gras en keken we naar de papiertjes, ieder van ons met de vraag wat dit was, wat dit betekende en wat we hiermee moesten doen. De jongen gebiologeerd, verrast, sprakeloos en vol spanning, en ook ik voelde die spanning, dat moet ik bekennen. Het overdonderde me, want ik begreep wel dat Barbara en alleen Barbara wist waar de papiertjes vandaan kwamen, maar tegelijkertijd voelde het als een doorbraak, als iets nieuws, als een keerpunt.

Maar zover waren we nog niet, op dat moment lagen er alleen zeven eenvoudig natte papiertjes en kon Barbara het sturen. Ik speelde mee. Ik zei: ‘Wat is dit?’

‘Geen idee, ‘ zei Rens nuchter.

‘Wat denk je?’

De jongen haalde zijn schouders op.

‘Het lijkt op een dagboek, ‘ zei ik.

‘Ik heb ook weleens een dagboek gehad, ‘ zei Rens direct.

Dat klopt, vertelde Barbara. Toen hij zes was en net leerde schrijven in groep drie vroeg hij zijn moeder om een boekje waar hij in kon schrijven en dat deed hij iedere dag. Hij schreef over school en over zijn vrienden en over de cavia van een vriendje bij wie hij graag speelde, achteraf gezien wilde hij daar eigenlijk alleen spelen omdat zijn vriend die cavia had.

‘Een dagboek,’ zei Rens. ‘Raar dagboek dan. Er staan geen datums op.’

Titel: Dagboek uit de rivier
Schrijver: Frederik Baas
Uitgever: Ambo/Anthos
isbn: 9789026337543

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s