Vaak ben ik gelukkig – Jens Christian Grondahl

grondahl_3d3

 

Volgens Lily

Jaren geleden las ik Hartslag van de Deense Jens Christian Grøndahl en was daar niet kapot van. Dus nooit meer een boek van hem opgepakt. Tot ik enige maanden geleden bij een uiterst vermakelijke lezing van Lidewijde Paris zat, die de eerste zinnen uit een boek van Grøndahl op vele leesmethodes ontleedde (hilarisch). Ik werd toen toch weer nieuwsgierig. En zo las ik afgelopen weekend Vaak ben ik gelukkig. Wat een prachtig verhaal! Een vrouw van 70 schrijft een brief aan een vrouw die jaren geleden een verhouding met haar man had en toen samen met hem is verongelukt. Er worden steeds tipjes van de sluier (lees van het hele verhaal) opgelicht, waardoor je nieuwsgierig wordt naar de rest van het verhaal. Zeer mooi opgebouwd. En dan het thema: hoe sterk is de band tussen een moeder en haar stiefkinderen? Een echte aanrader! Gelukkig heeft Grøndahl veel geschreven in de tussenliggende jaren…

Fragment

Ze zitten me op mij nek de laatste tijd, de tweeling. Mijn gedrag is misschien ook wel een beetje te plotseling, te resoluut. Je zou best kunnen vinden dat ik een beetje lomp ben zonder dat ik het zelf in de gaten heb, maar aan de andere kant vind ik hen wel erg sentimenteel. Ik respecteer natuurlijk dat ze om hun vader rouwen, dat doe ik zelf ook. Waarom voel ik de behoefte om dat te zeggen? Ik bespeur enige twijfel bij hen. Ik begrijp gewoon niet waarom ik als een soort opzichter in hun ouderlijk huis zou moeten blijven wonen, nu Georg er niet meer is. Waarom ik daar naar de meubels moet gaan zitten kijken en hun plek in de kamers bewaken, het stof op de vlucht jagen. Ik had natuurlijk een jaar kunnen wachten. Wachten tot Georgs eerste sterfdag voorbij was en pas daarna een beslissing nemen, maar waarom eigenlijk? Zij zijn geen van beide van plan om in het huis te gaan wonen en Georg is na drie weken precies net zo dood als hij na een jaar zal zijn. Ik heb niet gehuild op de begrafenis, misschien twijfelen ze daarom aan mijn gevoelens. Ik was klaar met huilen. 

DSC00183_c3f

jens_christian_grondahl_8a8

Jens Christian Grøndahl

Titel: Vaak ben ik gelukkig
Schrijver: Jens Christian Grøndahl
Uitgever: J.M. Meulenhoff
isbn: 9789029090124

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s