DJ – Kluun

9200000022092012_d23

 

Volgens Lily

Het zou mooi weer worden die zondag, en de eerste dag op het strand is altijd mijn gelukkigste dag van het jaar. Dus ik bij de bieb op zoek naar een passend boek voor die gelegenheid. Dat werd DJ van Kluun. En het was raak in die zin dat het heerlijk wegleest. Kluun voert zichzelf op als hoofdpersoon, en dat is nou precies waar de verwarring begint. Want al lezende merk ik dat de persoon Kluun uit het boek niet exact de schrijver Kluun zelf is (in het boek heeft hij een zoon en dochter, in het echt drie dochters, dat weet ik dan toevallig). En zo blijf je het hele boek denken, is dit nou echt gebeurd of niet. Er worden allerlei personages en namen opgevoerd die verdacht veel of echte personen lijken. Maar volgens de verantwoording is het allemaal fictie.

Het is wel leuk om eens over een scene te lezen waar ik niet veel van weet: de dansscene. En slecht geschreven is het zeker niet! Een echter pageturner. Dus wanneer je een dagje naar het strand gaat: lezen dit boek!

Fragment

Met twee tassen vol fruit en groente, hagelslag, sigaretten en wodka opende ik de voordeur. Mijn bovenbuurman, Rick of Roy, stond in het halletje. Op mijn verhuisdag hadden hij en zijn toen nog hoogzwangere vrouw zich aan me voorgesteld. Ik vond het gênant om opnieuw naar zijn naam te vragen.

Rick of Roy haalde net de NRC uit zijn brievenbus. Naast hem op de grond een groot pak Pampers.

‘Ha buurman!’ zei ik. ‘Alles goed met de kleine?’

Hij knikte. ‘Goed dat ik je tref, Kluun,’ zei Rick of Roy, ‘daar wilde ik het net even met je over hebben.’

Ik zette de boodschappentassen op de grond.

‘Het was vannacht flink lawaaiig. Eerst was er gestommel in het trappenhuis, en na tweeën ging de muziek ook nog een keer flink hard aan.’

Dat klopte. Thor had mijn appartement even verward met een club.

‘O jee, was het echt zo laat? ‘

‘Het was zes minuten over twee. Ik heb er speciaal op gelet. Jij bent schrijver en kunt ’s ochtends lekker uitslapen, maar zoals je weet hebben Janine en ik net een baby’tje en we hebben onze nachtrust hard nodig, dus…’

Op dat moment dreunde een snoeiharde bass drum het halletje in. Thor had blijkbaar mijn speakers in zijn laptop geplugd.

Rick of Roy fronste. ‘En een baby moet overdag ook slapen.’

‘Natuurlijk!’ Rick? Roy? Ik besloot de gok te nemen, vijftig procens kans. ‘Ik ga er meteen iets van zeggen, Rick.’

‘Dank je. En ik heet trouwens Remco.’

C8OrKx2UwAElicC__1__4a9

In Amsterdam rijdt zelfs de DJ-tram…

Terwijl ik dit stukje type, staat een Spotify-playlist op van de nummers die in het boek voorkomen, door Kluun handig samengebracht in een soundtrack-lijstje achter in het boek. Er zitten heerlijke nummers bij. (Als ik m’n ogen dicht doe, waan ik me weer op het strand!)

Titel: DJ
Schrijver: Kluun
Uitgever: Podium
isbn: 9789057596650

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s