Honolulu king – Anne-Gine Goemans

th_8_34b

Volgens Lily

Kees ’t Hart heeft op de cover van Honolulu King van Anne-Gine Goemans iets geschreven waar ik me zo in kan vinden namelijk: ‘Daar gaat het om in literatuur: iets schrijven wat anders is dan anders. Geestig en tragisch, scherp en ontroerend. Buitengewoon overtuigend.’ Want dat is het allemaal. Geestig zijn de beschrijvingen van de toko en de vriendschappen van de Honolulu Kings, tragisch zoals de relatie met dochter Aswani  en diens relatie met haar dochter Synne. Scherp: wat doet de vrijmetselarij met mensen? En ontroerend is vooral het liefdesverhaal tussen Hardy en zijn vrouw Caroline, van wij hij zijn hele leven zielsveel heeft gehouden, maar die nu door dementie steeds verder van hem verwijderd. Het onverwachte plot van het boek geeft veel stof tot nadenken.  Het is een op ware feiten geïnspireerd verhaal. Opgetekend met emotie en met humor. Al met al een aanrader!

Fragment

Voor de deur van de tempel kreeg Hardy een witte blinddoek om en daaroverheen werd een zwarte blinddoek geknoopt. Ook dat was geen verrassing voor Hardy, maar toch voelde hij zich extreem ongemakkelijk worden. Geblinddoekt en met gebogen hoofd werd hij door twee broeders de tempel binnengeleid. Hardy had broeder Anton eerder toevertrouwd dat hij vanwege zijn oorlogservaringen als een berg opzag tegen dit rituele onderdeel. Buigen voor de jappen met hun zwaardjes. Broeder Anton zag de parallellen en begreep zijn pijnpunten. ‘Beschouw het als een toneelstuk,’ zei hij. ‘Meer is het niet.’

Hardy hoorde van dichtbij de stem van de Achtbare Meester zeggen: ‘Gij staat hier geblinddoekt in stoffelijke duisternis om het geestelijke licht in uzelf te vinden… Keer steeds dieper in uzelf en het geheim der vrijmetselarij zult gij in uw hart ontdekken…’

Hardy was zo gegrepen door angst dat de woorden niet bij hem binnenkwamen. Zijn hartpompfunctie leek ontregeld, alsof de thermostaat op hol was geslagen. Koud en warm wisselden zich in hoog tempo af. Drie reizen stonden nog op het programma van zijn initiatie. Het is een toneelstuk, hield Hardy zichzelf voor, maar de beproevingen voelden als een enkeltje bezettingstijd. Met de blinddoeken klam van transpiratievocht moest Hardy over hindernissen in de tempel stappen, terwijl de aanwezige broeders hels kabaal maakten. Hardy zocht dekking en lag onder zijn bed. Hij hoorde de vliegtuigen van de jappen laag over hun huis in Malang bulderen.

Titel: Honolulu King
Schrijver: Anne-Gine Goemans
Uitgever: Ambo|Anthos
isbn: 9789041425225

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s