De kinderwet – Ian McEwan

th22V8K5QN_706

Volgens Lily

Ian McEwan heeft met De kinderwet weer een mooi boek geschreven over hoe één enkele beslissing het leven van iemand kan veranderen. Kan een rechter een beslissing van zowel de ouders als het kind van 17 jaar naast zich neerleggen? Met welke argumenten is dit geoorloofd? In dit boek willen de ouders die Jehova-getuigen zijn, niet dat hun zoon een levensbehoudende behandeling ondergaat waarbij hij bloed toegediend krijgt. Of toch wel?  En wat vindt de jongen in kwestie er zelf van. Het ziekenhuis spant een rechtzaak aan tegen de ouders en de jongen. Hoe gaat een rechter om met een dergelijk dilemma. Zeker een aanrader.

Mooi citaat: “Achter in oktober. De klokken werden teruggezet, waarmee een uitgeput jaar aan zijn slotetappe begon, en de duisternis viel in.”

Op pagina 148 wordt gesproken over ‘kipperpaté’, eerst dacht ik dat het een typefout was, kipper blijkt echter een op een bepaalde manier gerookte haring te zijn. De Engelsen verstaan er een koud gerookte vis onder. In Nederland is kipper de benaming voor een warm gerookte haring.

Een ander mooi boek van Ian McEwan is Aan Chesil Beach.

Fragment

‘Het is een fundamenteel recht van volwassenen om een medische behandeling te weigeren. Wie een volwassene tegen zijn wil behandelt, is strafbaar wegens toebrenging van lichamelijk letsel. A is bijna op de leeftijd dat hij zelf mag beslissen. Dat hij bereid is om te sterven voor zijn godsdienstige overtuiging, bewijst hoe diepgeworteld deze zijn. Dat zijn ouders bereid zijn om vanwege hun geloof een innig geliefd kind op te offeren, toont de macht van de leer die de Jehova’s getuigen aanhangen.’

Weer zweeg ze en de publieke tribune wachtte af.

‘Juist deze macht stemt mij tot nadenken, want A heeft op zijn zeventiende nog maar weinig anders leren kennen in de woelige wereld van de godsdienstige en wijsgerige denkbeelden. Het behoort niet tot de werkwijzen van deze christelijke sekte om open discussie en verschil van mening aan te moedigen binnen de gemeente als geheel, die zij – typerend, zouden sommigen misschien zeggen – als “de grote schare” aanduidt. Ik geloof niet dat A’s mening , zijn opvattingen, geheel de zijne zijn. Zijn jeugd was een onafgebroken eenzijdige blootstelling aan een krachtig wereldbeeld en daar kan hij alleen maar door geconditioneerd zijn. Het komt zijn welzijn niet ten goede om onnodig een pijnlijke dood te sterven en zo een martelaar voor zijn geloof te worden. De Jehova’s getuigen hebben net als andere godsdiensten en helder idee van dat wat ons na de dood te wachten staat en ook hun voorspelling van het einde der tijden, hun eschatologie, zijn overtuigd en heel gedetailleerd. Deze rechtbank heeft geen standpunt over het hiernamaals, dat A hoe dan ook op een dag zelf zal ontdekken, of niet zal ontdekken.

children_act_951

De kinderwet is verfilmd met Emma Thompson in de hoofdrol

Titel: De kinderwet
Schrijver: Ian McEwan
Uitgever: De Harmonie
isbn: 9789076174389

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s