Hemelvaart – Judith Koelemeijer

th9MU8KGTO_4dd

Fragment

Ik weet niet of ik ooit zal begrijpen wat er die nacht is gebeurd. Hoe het zo onherroepelijk mis kon gaan. Eén ding weet ik wel. Mijn leven was anders verlopen als Annette er nog was geweest.
Het is allemaal lang geleden, al meer dan vijfentwintig jaar. Ik durf niet te zeggen dat mijn herinneringen betrouwbaar zijn. We maken ons eigen verhaal van het verleden; een versie die aanvaardbaar lijkt, met een duidelijk begin, midden en einde. Alsof het zo moest zijn en niet anders. We willen liever niet weten hoeveel er wordt bepaald door stom toeval of het lot.
Ze was mijn vriendin, Annette. Nu ik weer veel aan haar denk, verbaast het me hoe ze nog leeft in mijn gedachten. Soms lijkt het of ik haar kan aanraken. Haar magere schouders, haar smalle warme rug. Kunnen handen herinneringen bewaren? Ik geloof dat we elkaar veel omhelsden. Toen ik jong was, kon mijn vriendschap met een meisje de intensiteit hebben van een verliefdheid. Annette had groene ogen die licht leken te geven, als van een kat in het donker. Met die ogen verleidde ze, sleurde ze me mee, ook tijdens onze laatste nacht op Paros.

Volgens Lily

Voordat het boek begint staat er een stukje uit het boek Norwegian Wood van een van mijn lievelingsschijvers Haruki Murakami vermeld. Dit stukje was me ook al opgevallen toen ik het boek enige jaren geleden las:
Van Naoko’s dood leerde ik dit: geen enkele waarheid kan het verdriet om het verlies van een dierbare helen. […] We kunnen het verdriet over ons heen laten komen en er iets van leren, maar wat we ervan geleerd hebben zal bij het volgende onverhoopte verdriet geen enkel nut hebben.
Zoals Koelemeijer ook al opmerkt op de eerste pagina: herinneringen zijn niet altijd betrouwbaar. Dat blijkt goed uit dit boek. De andere vriendinnen die erbij waren, herinneren zich hele andere dingen over de fatale nacht waar Annette en ongeluk krijgt en overlijdt. Het boek zou langdradig zijn als het geen waargebeurd verhaal zou zijn opgeschreven door de belangrijkste getuige.
En wat zijn die Dwarsliggers toch een uitvinding voor de vakantie!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s