Argentijnse avonden (Van de Zwart Janstraat naar de pampa) – Carolijn Visser

preview-argentijnse-avonden_2791

Fragment

“Vind je het goed om samen naar de kapper te gaan?”
Ze hadden elkaar vijfentwintig jaar niet gezien en uitgerekend nu wilde haar moeder nieuwe krullen laten zetten? “Goed,” zei ze verslagen en ze pakte haar jas.
Als ze toch bij de kapper was, kon ze net zo goed ook haar eigen haar laten doen. De twee vrouwen zaten naast elkaar voor de spiegel. “Zie je een gelijkenis?” vroeg Ida aan de eigenaresse van de salon. “Zij is namelijk mijn moeder.”
Alle kapsters legden hun krulspelden neer. De klant kenden ze al langer dan tien jaar. Ze had één dochter wisten ze, die wel eens meekwam, maar dat was niet deze vrouw. “Welnee,” maakte Ida’s moeder lachend een einde aan de nieuwsgierigheid. “Ze is een vriendin.”
Die paar woorden waren als een mes in Ida’s hart. Haar moeder weigerde haar als dochter te erkennen. Haastig nam ze afscheid. Verdrietig en boos reisde ze terug naar de Zwart Janstraat.
Pas vijfentwintig jaar later zouden de twee vrouwen elkaar opnieuw ontmoeten. Het zou Ida de grootste moeite kosten haar moeder terug te vinden. Die woonde toen op een ander adres, in een andere stad, met een andere man.

Volgens Lily

Carolijn Visser is bekend van haar vele reisverhalen. Met dit boek beschrijft ze op een boeiende wijze het leven van vader Rinus, die op de fiets naar Nederlands-Indië reist en daar in een jappenkamp belandt. Hoe hij met twee dochters terug komt naar Nederland en vervolgens met dochters een bestaan probeert op te bouwen in Argentinië. Dochter Ida van Mastrigt wordt later de Hollandse consul in Argentinië in welke functie zij koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en Máxima ontvangt in de Hollandse kolonie van Tres Arroyos, vijfhonderd kilometer ten zuiden van Buenos Aires. Wat opsluiting in het jappenkamp met vader Rinus heeft gedaan wordt pijnlijk duidelijk in dit boek. Mooie echte foto’s ondersteunen het verhaal, erg leuk. Zeker een aanrader!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s