BLOK De boekhandelaar van mijn vader – Jan Brokken

preview-blok_88e7

Fragment

Kennis vergaarde hij door de boeken te lezen die hij verkocht. Schoolboeken toen hij zestien jaar was, reisverhalen en geschiedenisboeken op zijn zeventiende, romans, Engelse detectives en op wat latere leeftijd theologische werken. Zijn ideaal was een boekhandel te stichten die naast kantoorartikelen en dure pennen alle denkbare genres zou aanbieden, van schoolboeken tot streekromans, van wandelgidsen tot exegeseboeken voor predikanten, van detectives tot puzzelboeken. Misschien was dat wel het belangrijkste wat hij op de jongelingsvereniging leerde: een ideaal vinden dat tot richtsnoer van je verdere leven diende. heel christelijk, heel gereformeerd, beslist niet hip of vrijgevochten, eerder vroegwijs, maar dankzij dat principe maakten de vaders van de meeste van mijn jeugdvrienden en klasgenoten carrière en klommen op van jongste bediende tot procuratiehouder of adjunct-directeur van rederijen of stuwadoors- en cargadoorskantoren. Gewone jongens als Blok, ‘kleine luyden’ met grote ambities. en waaghalzen, als het om het nemen van initiatieven ging. Blok startte zijn eerste eigen boekhandel op drieëntwintigjarige leeftijd.

Volgens Lily

Na het lezen van De Vergelding van Jan Brokken en na zijn inspirerende lezing in de Goudse Schouwburg enige maanden later ben ik fan van de auteur Brokken. In de Goudse Schouwburg kocht ik zijn boek Blok, de boekhandelaar van mijn vader dat hij schreef in opdracht van de Koninklijke Boekverkopersbond. En ook dit is weer een heerlijk boek. Op naar de volgende Brokken!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s