Hartstikke mediterraan – Jansen & Jansen

hartstikke_051

Op 2 november was het eindelijk zover: de eerste Kookboekenlounge! Het boek Hartstikke mediterraan van Jansen & Jansen was bij Boekhandel Verkaaik in Gouda opgehaald en gelezen. Want ja, ook een kookboek kun je lezen!

Iedereen had iets gemaakt uit het boek en die avond aten we dat heerlijk met elkaar op. We begonnen met Water met smaakjes, drie verschillende soorten: Appels en passievruchten, Granaatappel en watermeloen (vonden we het lekkerst) en Bosbessen en appel. Een leuke variant is om geen plat water maar bubbelwater te nemen. Hierbij werden noten geserveerd die ook in het boek worden beschreven:  in ahornsiroop gekaramelliseerde pecannoten (tip: laat ze goed afkoelen na het bakken, anders plakken ze aan elkaar hebben we gemerkt) en Amandelen met gerookt-paprikapoeder (La Chinata).

Janet maakte Tortillitas met gedroogde-tomaten-mayonaise. Lekkere dunne koekjes van kikkererwtenbeslag met o.a. Hollandse garnaaltjes, die heerlijk smaakten met de mayonaise (die we trouwens gedurende de avond bij meerdere gerechten lekker vonden combineren).
Annie maakte Gevulde tomaten met kikkererwten. Hoewel ze er mooi uitzagen waren ze behoorlijk smakeloos vonden we allemaal.
Vervolgens serveerde Jolande Scampi met panade (een paneerlaag) uit de grill (ze moesten er wel langer onder dan in het boek staat vermeld). Lekker!
Astrid maakte een Farrosalade met tomaten en garnalen. Deze salade leek precies op het plaatje uit het kookboek en smaakte goed. Deze salade werd geserveerd samen met de Baccalàbitterballen van klipvis van Evelyn. Dit recept leek erg op een oud Surinaams recept dat Evelyn al lang maakt. Vreemd is dat dit soort zoute vis in een boek staat waar zout juist uit den boze is.
Voordat we aan het voorafje begonnen serveerde Charlotte een aantal lekkere cocktails.
Ten slotte serveerde Andrea haar Slanke sachertorte die er fantastisch uitzag en volledig volgens het recept was gemaakt, maar niet lekker was helaas. Maar we hadden inmiddels zoveel op, dat dat niet erg was :).

Al met al was het een zeer geslaagde avond, waarbij we het boek van voor naar achter hebben gelezen en gebruikt. Conclusie is dat het een leuk boek is met veel goede tips, leuke inspirerende mediterrane foto’s, maar dat sommige recepten wel ingewikkeld zijn en niet allemaal even smaakvol. En jammer dat het alleen losse recepten zijn en het geen volledig menu bevat om goed, gezond en zoutloos te eten. Maar ja, daar kunnen de dames Jansen dan nog een derde boek mee vullen!

Volgende Kookboekenlounge is in februari 2019!

Baccalbitterballen_70c

Farrosalade met Baccalàbitterballen

Titel: Harstikke Mediterraan
Schrijver: Jansen & Jansen
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
isbn: 9789059566194
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s