De verloofde van de postbode – Denis Thériault

verloofde_van_de_postbode_165

Volgens Lily

Eerst was er De eenzame postbode en nu De verloofde van de postbode. De Canadees Denis Thériault (1959) brengt de personages van zijn eerste boek terug in het tweede en voegt daar Tanja Schumpf aan toe. Tanja is 23 jaar, komt uit Beieren en reist naar Montreal om er te gaan studeren, haar Frans te verbeteren en een jongen te ontmoeten die ze via internet heeft leren kennen. Veel gaat fout tot ze de eenzame postbode Bilodo ontmoet. En hem wil ze hebben, koste wat het kost. Al haar charmes gooit ze in de strijd. Maar Bilodo is met iets heel anders bezig: de exotische Ségolène uit Guadeloupe. Het verhaal dat zich dan ontspint is vreemd, over-the-top, maar ook mooi en ontroerend. Want is in de liefde niet alles geoorloofd? De haiku’s die tussen alle pagina’s terug te vinden zijn geven het boekje iets poëtisch. Ondanks dat je tijdens het lezen Tanja af en toe een reality check zou willen geven, oogst ze ook bewondering. Ze weet wat ze wil en gaat hier meer dan 100% voor. Dat de waarheid echter altijd zegeviert bewijst het einde van dit prachtige verhaal maar weer. Aanrader!

Fragment

Het was al april toen Tanja, bij het afruimen van Bilodo’s lege bord terwijl hij naar de wc was, op de bar een dubbelgevouwen vel papier vond met haar naam erop. ‘Eindelijk,’ fluisterde ze, in de veronderstelling dat het de haiku was die hij haar had beloofd. Weken en daarna maanden had ze met tanende hoop op dit gedicht gewacht, en uiteindelijk was ze gaan geloven dat Bilodo het was vergeten. En nu werd haar geduld opeens beloond. Brandend van verlangen om te lezen welke compositie Bilodo een hele winter had gekost, vouwde Tanja het vel papier open.

Sommige bloemen
schijnen pas te ontluiken
na zeven jaren
sinds lang wil ik u zeggen
hoe innig ik u bemin

Het was alsof een engelenkoor het Gloria in Tanja’s oren begon te zingen. Bevend van vreugde die aan extase grensde ging ze voor de toiletten staan, waar Bilodo even later nietsvermoedend uit tevoorschijn kwam.

In het boek zijn vele haiku’s te lezen:  een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt.

En zo gaan wij voort
niet wetend dat onze weg
allang is bepaald

Omlaag gedwarreld
een eerste verse sneeuwvlok
hij smelt op mijn neus

Dat de Beukenstraat
vooral met esdoorns vol staat
dat is niet mijn schuld
denis_theriault_131

Denis Thériault

Titel: De verloofde van de postbode
Schrijver: Denis Thériault
Uitgever: Meulenhoff
isbn: 9789029092616

 

Advertentie

Een gedachte over “De verloofde van de postbode – Denis Thériault

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s