Boeken in het theater 2018/2019

Boeken in het theater 2018-2019

TIEN TIPS VOOR EEN AVONDJE THEATER

Ook in het nieuwe theaterseizoen is er weer genoeg moois in de theaters te zien! En zoals alle jaren vormen boeken de inspiratie voor vele toneelstukken en musicals. Een top tien van de voorstellingen van het komend jaar die gebaseerd zijn op een boek.

1. Kom hier dat ik u kus – naar het boek van Griet op de Beeck

Na de toneelbewerking van Vele hemels boven de zevende is nu het verhaal van Mona en haar familie bewerkt voor het theater. Met o.a. Dragan Bakema, Sophie van Winden en Oda Spelbos.

2. Van de koele meren des doods – naar het boek van Frederik van Eeden

Deze klassieker over Hedwig Marga de Fontayne, een gevoelige vrouw uit een aristocratisch milieu die op zoek is naar de ware liefde blijft een tijdloos verhaal. Met o.a. Hanne Arendzen, Vincent Croiset en Tijn Docter.

3. Turks Fruit – naar het boek van Jan Wolkers

Het boek was al een bestseller. Gevolgd door de film, de musical en dan nu nog een toneelbewerking van dit ultieme liefdesverhaal dat na 50 jaar nog steeds staat als een huis. Met o.a. Chris Peters en Ali Zijlstra.

4. Judas – naar het boek van Astrid Holleeder

In 2016 schrijft Astrid Holleeder haar verhaal op in Judas; het wordt direct een doorslaand succes. Iedereen wil lezen hoe haar leven was met topcrimineel Willem Holleeder en hoe zij en haar zus Sandra hem hebben verraden. Terwijl het proces nog loopt, is er inmiddels een theatervoorstelling Judas. Met o.a. Renée Fokker en Margo Dames.

5. Het duel – naar de novelle van Tsjechov

Het Nationaal Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool spelen het komende seizoen dit stuk dat eindigt in een een duel op leven en dood. Met o.a. Joris Smit en Jacob Derwig.

6. Kruistocht in spijkerbroek – naar het boek van Thea Beckman

Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt in deze musical het verhaal van de vijftienjarige Dolf, die als proefpersoon in een tijdmachine stapt en belandt in de Middeleeuwen. Daar komt hij middenin een kinderkruistocht. Met o.a. Rein van Duivenboden en Femke Bouma.

7. The Bridges of Madison County – naar het boek van Robert James Waller

De film met Meryl Streep en Clint Eastwoord is een klassieke tranentrekker. OpusOne speelt dit verhaal van de hevige romance tussen huismoeder Francesca en de rondreizende fotograaf Robert in een musical door Lone van Roosendaal en René van Kooten (goede recensies!).

8. De brief voor de koning – naar het boek van Tonke Dragt

Yoeri opent het boek De brief voor de koning van Tonke Dragt en plotseling springen uit de bladzijden ridders, kastelen, jonkvrouwen, spionnen en kluizenaars! Een musical speciaal voor kinderen.

9. Dorian – naar het boek van Oscar Wilde

Zo’n 125 jaar na het verschijnen van Wilde’s roman The Picture of Dorian Gray zijn onze obsessie met jeugdigheid en het gevoel dat je alles uit je leven gehaald moet hebben alleen maar toegenomen. Het Noord Nederlands Toneel speelt dit stuk dit jaar in het theater. Met o.a. Bram van der Heijden, Veerle van Overloop en Hendrik Aerts.

10. Noem het maar liefde – geschreven door Ilja Leonard Pfeiffer

Dit toneelstuk is geschreven door de auteur Ilja Leonard Pfeiffer speciaal voor Toneelgroep Maastricht. Afgelopen jaren werden zijn boeken Brieven uit Genua en La Superba al door dit toneelgezelschap op de planken gezet. Noem het maar liefde is een gloednieuwe toneeltekst over o.a. de sexuele moraal anno nu. Door Anniek Pfeiffer en Jeroen Spitzenberger.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s