Koud opdiend – Marita van der Vyver

koud_opgediend_d68

Volgens Lily

Wanneer ik op vakantie ga, vind ik het prettig om boeken te lezen die zich afspelen in het land waar ik op dat moment ben. Zo reisde ik vorige maand naar Zuid-Afrika en kwam in mijn speurtocht terecht bij het boek Koud opgediend van de populaire Zuid-Afrikaanse schrijfster Marita van der Vyver. Boeken van Van de Vyver worden in veel landen in vertalingen uitgegeven, voor theater bewerkt en Koud opediend is inmiddels ook verfilmd.

Ik moest in het begin even wennen aan de schrijfstijl, maar dat was al snel over. Ik las vervolgens een heerlijk boek over Clara Brand, een culinair journaliste en foodie die aan de kant wordt gezet door haar man die er met haar vriendin vandoor gaat. Als gescheiden vrouw met drie kinderen moet ze verder. De roman, die in briefvorm is geschreven, leid je via zeer vermakelijke anekdotes naar de apotheose: de val van het huwelijk van haar ex-man en ex-vriendin. Het verhaal klinkt dun, maar is met zoveel humor en dubbele lagen geschreven dat dit boek zeker een aanrader is.

Fragment

Ik heb vanmiddag een feestje georganiseerd voor de zevende verjaardag van je dochter, vandaar mijn toestand van totale uitputting. Elke keer als ik een kinderfeestje in mijn huis heb overleefd, voel ik me zo dankbaar en opgelucht als iemand die heelhuids uit een auto-ongeluk is gekomen. (…) Je zou denken na drie kinderen en zoveel jaar oefening zou ik er toch wel aan gewend moeten zijn, maar nee, ik zweer je, het wordt alleen maar erger. Toen we de zevende verjaardag van Nicolas vierden met cake met Kuifje erop en tien gillende jongetjes, was ik de volgende dag weer op de been. Nu, wie weet hoeveel feestjes later, heb ik een week nodig om te herstellen.

Zeker weer een bewijs dat ik geen geboren moeder ben, zoals waarschijnlijk mijn zus Nita is en sommige andere vrouwen zijn. Wat het moederschap betreft, ben ik na bijna zeventien jaar nog steeds een leerling-chauffeur. Soms heb ik het gevoel dat ik een grote rode L op mijn voorhoofd wil plakken om iedereen te waarschuwen dat ik niet helemaal weet wat ik moet doen. En sinds ik vier jaar geleden noodgedwongen een alleenstaande moeder moest worden, voel ik me nog erger onbevoegd. Iedereen weet dat een leerling-chauffeur iemand nodig heeft die naast hem zit om ongelukken te voorkomen.

marita_fe2

Met originele Zuid-Afrikaanse titel

Titel: Koud opgediend
Schrijver: Marita van der Vyver
Uitgeverij: Orlando
isbn: 9789492086204

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s