De verdovers – Anna Enquist

verdovers_d07 (1)

Volgens Lily

Soms is het lekker om weer eens een boek te pakken dat al een tijdje uit is, maar dat je hebt gemist. Ik ben een fan van de schrijfstijl van Anna Enquist, het leest zo lekker makkelijk en toch gaat het ergens over en geschreven in een vlekkeloos Nederlands. Zo las ik afgelopen week haar roman De verdovers. Dit boek schreef Enquist nadat ze door het VUMC werd uitgenodigd voor het project ‘Schrijver op de afdeling’. Enquist koos voor de afdeling anesthesiologie (letterlijk: niet meer voelen) omdat dat het tegenovergestelde is van haar eigen vakgebied: de psychoanalyse. Ze componeerde een boek waarin beide disciplines aan de orde komen. Alle personen uit het boek hebben op de een of andere manier te maken met trauma’s: moet je die wegstoppen en verdoven of voelbaar maken. Hoewel de wending in het verhaal nogal ongeloofwaardig overkomt, heeft het me op geen enkele manier gestoord. Het boek geeft een kijkje in de keuken van het ziekenhuiswezen en zal zeker voor mensen die in een ziekenhuis werken of hebben gewerkt, zeer herkenbaar zijn.

Fragment

Je bent als de keeper in een voetbalelftal denkt Suzan. Soms is het heel lang saai, je zit te wachten en de boel in de gaten te houden tijdens een operatie. Het spel vindt plaats aan de overkant, achter het doek. Maar dan ineens zet de dreiging in en komt de bal jouw kant op. Dan moet je er staan, ingrijpen, en adequate redding verrichten met al je aandacht.

Het gevecht met de pijn schenkt haar de meeste voldoening. Het is aan haar om de patiënt voor pijn te behoeden. Iedereen heeft angst voor lichamelijke verminking en de pijn die dat met zich meebrengt. Zij kan het slachtoffer van die pijn verlossen. Ze stelt zich de pijn voor als een vlammend rode, verzengende vuurbal die op de liggende, hulpeloze patiënt afkomt en alles dreigt te vernietigen. Hoe zij dan opstaat, een greep doet in de opiumkoffer, de verlossende medicatie inspuit. De patiënt ontspant, de rust daalt neer, de vuurbal lost op. Dan glimlacht ze even voelt ze een diepe tevredenheid.

anna_enquist_770

Anna Enquist schreef een wel heel aparte doktersroman

Titel: De verdovers
Schrijver: Anna Enquist
Uitgeverij: Arbeiderspers
isbn: 9789029578592

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s