Birk – Jaap Robben

birk_74f

Volgens Lily

Wat direct opvalt bij het lezen van Birk is het sobere taalgebruik. De korte zinnen. Zonder poespas. Waar het verhaal zich afspeelt is niet helemaal duidelijk. Ja, op een eiland. Maar waar dat eiland precies ligt wordt verder niet genoemd. Het lijkt of al dit soort ‘bijzaken’ zijn weggelaten om de intensiteit van het verhaal te vergroten. De hoofdpersoon Mikael Hammerman, 9 jaar, leeft met zijn ouders op het eiland. Maar zijn vader verdwijnt. En vanaf dat moment probeert Mikael (die zich verantwoordelijk voelt voor de dood van zijn vader) het leven van zijn moeder te verzachten. Lezen hoe hij dit doet wordt op een gegeven moment zo beklemmend, maar is ook ontroerend. Qua verstilling doet Robbens boek me denken aan Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Zeker een aanrader!

Mooi citaat:

‘Als we zuinig aan doen, is er misschien zelfs wel genoeg over voor jou. Hoef je ook je leven lang niks te doen wat je niet wilt.’ Daarom hadden zij het goedkoopste huis ter wereld gekocht en leefden we het goedkoopste leven.

Fragment

Geïrriteerd, omdat mama dus echt kleren aan Karl heeft gegeven maar ik ze niet kan vinden, klim ik van de ladder en been ik door het huis. Ik kijk in de badkamer, de keuken, nog eens in de huiskamer. Niks. Dan toch nog een keer naar de slaapkamer. Ik schuif de stoelen naar achteren, haal de berg was nog eens overhoop. Ga op mijn knieën zitten en ontdek een vuilniszak onder het bed. Ik trek hem tevoorschijn. Papa’s broeken, bloeses, opgedraaide sokken, zelfs onderbroeken en truien. Het is er slordig in gepropt. Onderin zijn zware werkschoenen en het nette paar. Aan de binnenkant is het leer donker en hard, papa’s voet heeft de gouden letters op het binnenzooltje uitgevaagd. De hakken zijn scheef afgesleten, meteen zie ik weer voor me hoe zijn knieën altijd iets naar buiten wezen tijdens het lopen. Het hupje dat hij maakte bij elke stap.

Mama is grondig geweest, ze heeft zelfs zijn horloge en zonnebril weggegeven. Ik prop het nette pak dat op zolder hing bij de spullen in de zak en kijk voor de zekerheid onder het bed of ik iets over het hoofd heb gezien. Er staat een kistje onder het hoofdeind. Dat haal ik tevoorschijn. Het duurt even voor ik me realiseer waar ik het van ken. Dit kistje stond altijd bij mevrouw Augusta op haar nachtkastje. De scharniertjes gaan soepel open. Er ligt van alles in. Verstrengelde oorbellen, de ketting met de blauwe stenen die veel minder blauw zijn dan in mijn herinnering. Onderin haar stukgebladerde bijbel en een kaart met een kerk erop. Lieve Pernille, je vroeg om een kaart. Dit is hem, de kerk op de voorkant heb ik niet gezien, maar hij heet Heilig Hart. Vanmiddag vaar ik alweer terug. Je Karl. Op de plek van het adres staat alleen P., met daaronder: Mijn boot is sneller dan de post.

Titel: Birk
Schrijver: Jaap Robben
Uitgever: De Geus
isbn: 9789044532777

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s