Kicken – David Nicholls

kicken_3e6

Volgens Lily

Ik ben gek op David Nicholls. Hij schreef o.a. de tv-hitserie Cold Feet, waar afgelopen jaar een nieuwe serie afleveringen van werd uitgezonden, en ik was weer verkocht. Natuurlijk ook door de acteurs, maar het verhaal is ook zo goed doordacht. Vorig jaar las ik Wij (zie recensie elders op dit blog), een nu Kicken (The Understudy) een boek uit 2005 over een derderangs toneelspeler die hoopt als vervanger van een beroemd acteur de kans te krijgen om door te breken. En hoe hij zichzelf in de nesten werpt, door voor iedereen de goede vriend die geheimen kan bewaren te spelen. Niet Nicholls beste boek moet ik zeggen, maar toch lekker om te lezen.

Fragment

Dekatkrabtdekrullenvandetrapenalsvliegenvliegenenbijenvrijenvliegendevliegendevrijendebijenvliegensvlugvoorbij…

Stephen C. McQueen zat in de kleedkamer van Josh Harper, gekleed in het kostuum van Josh Harper en staarde in de spiegel van Josh Harper terwijl hij zich probeerde te herinneren hoe hij moest ademhalen.

Zijn normale techniek, de in-uit-rib-en-longtechniek die hij nu al tweeëndertig jaar hanteerde, scheen ineens niet meer automatisch te werken. Hij ademde handmatig, waarbij hij zichzelf steeds moest voorhouden wat hem te doen stond – adem in, adem uit, adem in, adem uit – en hoewel dat op dit moment geen probleem was, zou het op de lange duur niet echt praktisch zijn. Hij was duizelig, draaierig en misselijk en hij kon maar net genoeg lucht naar binnen krijgen om in de spiegel te kijken. Opstaan, weglopen en doen wat hem te doen stond, was dan ook vrijwel onmogelijk. Hij keek op zijn horloge zonder het te zien. Vanaf het moment dat hij in het theater was aangekomen leken de normale chronologische eigenschappen van de tijd verdwenen te zijn – in plaats daarvan was het net alsof de minuten zich uitrekten, af en toe stopten en zelfs teruggingen, zodat hij echt geen flauw idee had hoelang het nog duurde voordat hij….

‘Nog tien minuten, meneer McQueen,’ ratelde de intercom. ‘U hebt nog tien minuten.’

Hij stond op om zijn benen te strekken, maar ging onmiddellijk weer zitten. Ademen en lopen. Hij kon niet meer ademen, niet meer lopen en niet meer klok kijken. Hoe zat het met praten? Kon hij nog wel praten? Stephen boog zich over naar de spiegel en begon opnieuw te praten.

david_128

Titel: Kicken
Schrijver: David Nicholls
Uitgever: Boekerij
isbn: 9789022576236

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s