Het vogelhuis – Eva Meijer

download_16_783

 

Volgens Lily

Het verhaal in dit boek is dat van Len Howard (1894-1973), die de tweede helft van haar leven doorbracht in een klein huisje op het Engelse platteland. Ze verlaat het orkest waar ze viool speelt, verlaat haar vriend die haar bedriegt en verlaat Londen en koopt een oud huisje in het bos. Daar schreef ze twee internationale bestsellers en deed ze de wereld versteld staan met haar observaties van mezen, roodborsten, mussen en andere vogels. Eva Meijer schreef er een mooi boek over: Het vogelhuis. Over zaken waar je normaal niet bij stil staat. Maar waar in dit boek genoeg ruimte voor is: het leven van de vogels om ons heen. Fantastisch hoe Howard op kwam voor deze beestjes. Een mooi boek met een uniek verhaal. Zeker een aanrader.

Fragment

In oktober kwam Ster weer op het raamkozijn zitten in de houding die aangaf dat ze wilde tellen. Ik was aan de telefoon met Garth. ‘Wacht even.’ Ik tikte vijf keer, en hield de hoorn bij het kozijn. Ze tikte vijf keer. Mijn vriend kon het goed horen en reageerde enthousiast. In de weken die volgden bleven Ster en ik oefenen. Het experiment verliep voorspoedig. Ster keek nooit naar mij tijdens het tikken en ik weet zeker dat ze op de aanwijzingen van mijn stem reageerde, ik zorgde ervoor dat ik geen aanwijzingen gaf met mijn lichaam.

(…) In Nature las ik over een onderzoek met duiven die op aanwijzingen van de stem reageerden. Ik besloot dit uit te proberen met Ster. ‘Vier,’ zei ik op een ochtend, en ik tikte vier keer. Ze tikte vier keer – ik gaf haar een nootje. ‘Vier,’ zei ik nog een keer. Ze bleef me aankijken. ‘Vier.’ Ze aarzelde, boog zich toen voorover en tikte snel vier keer. We herhaalden dit later die dag nog eens – eerst tikken met het woord, daarna alleen het woord -, ze leek goed te begrijpen wat de bedoeling was. In de weken die volgenden leerde ze zo vijf, zes, zeven en acht. Negen lukte niet, omdat ik het niet snel genoeg kon tikken. Voor vogels gaat de tijd veel sneller dan voor ons en Ster verveelde zich door mijn langzame getik, ze begon bij acht altijd al te tikken en dus kwamen we nooit verder. Zo werkten we die winter door.

len_howard_2c6

Titel: Het vogelhuis
Schrijver: Eva Meijer
Uitgever: Cossee
isbn: 9789059366695

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s