De heilige Rita – Tommy Wieringa

heilige_rita_c97.jpg

Volgens Lily

Wat moet het toch heerlijk zijn om zo te kunnen schrijven als Tommy Wieringa. Zijn laatste boek De heilige Rita is weer een mooi voorbeeld van hoe je een goed boek kunt schrijven zonder hoogdravende taal en ellenlange zinnen. Het verhaal rond Paul Krüzen speelt zich af in een slaperig dorp in Twente vlakbij de Duitse grens. Paul woont daar al zijn hele leven met zijn vader nadat zijn moeder er met een Rus vandoor is gegaan toen hij negen was. Eerst zorgt zijn vader voor hem en daarna zorgt Paul voor zijn vader. Er gebeurt van alles in het benauwende dorp, maar Pauls leven lijkt stil te staan. Gelaten accepteert hij het. Mooi boek! En, net als Joe Speedboot (die ik toch net even mooier vond) weer vol humor: Maria Anorexia (een dun Maria-beeldje). Alleen hou ik toch echt niet van die open eindes! Aanrader.

Fragment

Hij had twee fruitmachines in de zaak staan, waar tussen de middag vaak een Chinees geld in gooide, eerst guldens en later euro’s. ‘Baptist,’ had die Chinees op een dag gevraagd, ‘wil jij niet een vrouw?’

Baptist dacht na. Niet over of hij een vrouw wilde, maar over wat hij moest antwoorden. Toen lachte hij een beetje scheef en zei ‘ja hoor’.

Een week later stak die Chinees een bierviltje tussen de knoppen van de gokkasten en vroeg: ‘Baptist, wil je nog steeds wel een vrouw?

Baptist zag hoe zich achter de Chinees combinaties van appels, klokken, bananen en klavertjesvier vormden. De machines stonden al een tijdje op geven, als een drachtig dier, maar het kon ook morgen worden. Hij dacht aan vrouwen, aan een vrouw. De wereld was er vol mee maar de zijne zat er almaar niet tussen. Hij lachte weer zo kleintjes en knikte. Toen zei de Chiness dat hij een zuster had in Guangzhou. Een goede vrouw, ze kon werken als een paard. Hij had haar al over hem ingelicht, ze stond met de koffers klaar.

Baptist keek naar de goudstaven en dollartekens die in duizelingwekkende vaart rondtolden achter de Chinees, en dacht: in de fruitautomaten van de liefde moet af en toe ook een eurootje. ‘Laat maar komen,’ zei hij.

En zo stonden er op een dag drie Chinezen voor zijn deur, twee meer dan gedacht omdat de vrouw haar dochter en zoon had meegebracht, de kleine lettertjes als het ware, die haar broer was vergeten te noemen.

Enkele mooie zinnen:

“Met kerst had Paul zijn vader in een Van der Valk-restaurant om een extra kommetje jus horen vragen. Op de verbazing van de serveerster had hij gereageerd met de woorden: want wij zijn natte eters.”

 “Het was begin juli, boven op de es keek Paul uit over de maisvelden beneden. Een windvlaag streek door de toppen, de maisstengels bogen als een plein vol gelovigen.”

libris_genomineerden_2018_76d

Genomineerden voor de Libris Literatuurprijs 2018, waaronder Tommy Wieringa met De heilige Rita (Ilja Leonard Pfeiffer was afwezig)

Titel: De heilige Rita
Auteur: Tommy Wieringa
Uitgever: De bezige bij
isbn: 9789023458753

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s